På allas läppar

Måndag den 19 november. ”Hannah-Emuriakin – Congratulations. Hongera! – Sir, your school did so well! Wonderful! – Please take these soda-drinks to the students!”. Budet gick som en löpeld genom Loki samma dag. 

Hannah-Emuriakins 8:e-klassare
De tre främsta tjejerna och killarna fick lite extra uppmärksamhet

Plötsligt var skolan Hannah-Emuriakin på allas läppar. Resultaten från 8:e-klassens nationella examen fanns tillgängligt på nätet. Det blev snabbt klart att vår skolas första 8:a med 35 elever hade bästa resultat i hela Västra Turkana, och var nummer två i hela länet med ett genomsnitt på 352 av 500 poäng. Dessutom hade 3 elever över 400 poäng. Och gruppen av 8 barn från de c:a 100 barnen i ”Skolan under trädet” (många fler från barnen under trädet blir 8:e-klassare nästa år) som Birgitta mötte för 10 år sedan, dom hade hela 363 snittpoäng. Helt fantastiskt, nästan ofattbart. Vi blir tårögda bara av att försöka förstå vad som hänt! 

Och i TV

Birgitta i kenyansk TV

Sen kommer Nation Media och gör ett reportage och ett tv-inslag om undret med Hannah-Emuriakin där Lucy och Birgitta och elever intervjuas och som sänds på bästa sändningstid på nationella NTV.

Än idag, 3 veckor senare, kommer folk fram och gratulerar. Inslaget kan ses här: https://youtu.be/peF7FxxeNMo

En bön om en dröm

Vem kunde ana detta för 10 år sedan….? Barnen som kallades ”bortglömda” i sin by! Extremt fattiga, vissa utan kläder, hungriga och såå utsatta! Då, mitt ute på den vindpinade stäppen, med sanden piskande, i 40-graders värme ber Birgitta en enkel bön, med händerna mot himlen tillsammans med några av byns innevånare. ”Herre vi lyfter denna dröm till Dig, om en skola för dessa barn. Dom har samma rätt som alla andra att ha tak över huvudet, ha bra lärare och material!”

En osannolik historia

Resten är en helt osannolik historia. Om hur jag och Birgitta får ett uppdrag för MAF 2009 i Lokichoggio. Hur Birgittas arbetsplats Hannaskolan i Örebro, med elever, lärare, föräldrar och personal i spetsen tar initiativ till den första insamlingen till en förskola för Emuriakin. Om hur den ena volontären efter den andra kommer ut för att hjälpa till. Om hur vi inser att vi behöver registrera en organisation som huvudman för arbetet i Loki, LEDO – Lokichoggio Emuriakin Development Organisation. Hur hundratals vänner, bekanta och bekantas bekanta ställer upp för att stötta driften av skolan. Hur vi får vatten till skolan och byn – bara det ett under! Hur vi förstår att kompetenta och välutbildade lärare behöver en bra lön för att vilja jobba kvar på skolan och hur dom alla varit en stor del i det strålande examensresultatet. Hur Barnmissionen ”adopterar” våra Loki-projekt 2016. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

Stor förväntan

Mamma till en av våra ”vulnerable children – Christoffer Ekeno – kom för att visa sonens fina resultat – 382 poäng

Och så helt plötsligt står vi där med 35 elever som med stor förväntan nu i dagarna får kallelsebrev till olika gymnasieskolor. Ett flertal har fått kallelse till några av de allra bästa skolorna i landet! Som alla kostar pengar, i snitt minst 350 kr per månad. Och då vet vi att för de flesta finns ingen ekonomisk hjälp att få från föräldrar och släktingar! En del av de bästa eleverna kan kanske få stipendier, men de andra då…? 

Student-Fadder

Kan vi få väjda till dig/er att bli Student-Fadder så att vi kan hjälpa så många som möjlighet i vårt Mapendo Student Support program, där vi stöttar med gymnasie- och universitetsutbildning? Varje litet bidrag gör skillnad. 

Gå till Barnmissionens hemsida: http://barnmissionen.se/loki och välj Loki Student under den gröna ”Jag vill bli Loki-fadder” rubriken. Om du undrar vad ett litet bidrag kan göra – läs Trizas brev nedan!

Styvfar skulle gifta bort mig!

”Jag vill tacka er alla i LEDO och de sponsorer som har berört mitt liv på många olika sätt genom ert generösa stöd under 8 år. Jag kommer ihåg när min pappa dog för många år sedan och min nye styvfar ville gifta bort mig till en gammal man, när jag fortfarande bara var 10 år gammal. Jag hade mist hoppet för min framtid.”

”Men när jag mötte dig och Birgitta visade ni mig kärlek och omsorg och gav mig en chans att få fortsätta skolan. Jag minns hur ni frågade vad jag ville bli och jag svarade ”advokat”. Nu håller den drömmen på att gå i uppfyllelse! Ord räcker inte till för att beskriva hur tacksam jag är för att ha fått den allra bästa tänkbara utbildning och vad ni och era sponsorer gjort för mig och min enkla familj i ett samhälle där flickor ofta inte har särskilt stort värde.”

Jul i Kenya

Nu har vi precis anlänt till Nairobi för ett välbehövligt avbrott från det hektiska livet i Loki. I år firar vi jul här ute i Kenya och kommer naturligtvis att sakna våra barnbarn med familjer alldeles extra. Men vi har glädjen att få besök av Birgittas bröder Tommy och Kent, med sina respektive fruar Karin och Chrissie. Dessutom kommer tre syskonbarn, Andreas, Erik och Felicia att vara här under juldagarna.

Stort tack för fortsatt stöd till oss och vårt arbete i Loki! Vi hoppas att ni alla får en välsignad och god Jul- och Nyårshelg där gemenskap familj och vänner och med den levande Kristus får stå i centrum.

Era tillgivna KeA & Birgitta

LITE BILDER NEDAN FRÅN DET SOM HÄNT PÅ SISTONE

Skolans växthus i ny klädnad
Vårt hönshus tar långsamt form
Bosse Wallenberg med sin filmare Teddy Landén kom för att göra en film om Loki-projekten – Här intervjuas Birgitta med ”Skolan under trädet” i bakgrunden
En ärebetygning – Bosse och Birgitta blir burna av de starka kvinnorna i byn Narot där vi alldeles snart skall borra efter vatten
The Cup – menstruationskoppen. I projektet undervisas även pojkarna om relationer, mänskliga rättigheter, respekt för flickor, vad säger lagen osv.
The Cup-teamet på en av skolorna utanför Loki
Josefin och jag har byggt en ”Rocket Stove” till henne. ”Nu använder jag bara 3 vedpinnar när jag lagar mat” – berättar hon
Veckans managers’ meeting med ANA-kvinnorna
Bymöte – Francis tolkar
Hemma hos Margret Amukunyo som sköter försäljningen av vatten vid brunnen
Att hämta vatten är ofta barnens ansvar. Här skall han köra 80 kg på sin skottkärra den unga pojken!
En bön innan laddningen smäller av som skall ge resonans i marken under för att försöka avgöra om detta är platsen för Narots brunn! Och tänk, den omedelbara dataanalysen av resonansen verkade mycket lovande!
Lycka att få åka pikipiki
Nu lyfter vi! Förskolan på utelek
Funderingar? – Ja, vad väntar turkanafolket och oss alla andra runt kröken av årsskiftet?