Ledarskap – Efter många turer har vi nu till vår stora glädje och lättnad ett som vi tycker bra ledarskap på plats i Loki. Vårt lokala team LEDO har fått förstärkning av tre välutbildade personer: Deborah är HR (Human Recources), John Epuu PA (project assistant) och Collins CEO för verksamheten. Collins träffade vi och arbetade med då vi var ute i okt-nov förra året och vi har stort förtroende för honom. Barnmissionen tar ekonomiskt ansvar för dessa tre tjänster vilket är fantastiskt. Målet är förstås att bygga upp och stärka den lokala organisationen LEDO så att de i framtiden själva kan ta mer och mer både administrativt och ekonomiskt ansvar.

Bilden t.v. Collins med fru och dotter, t.h. Collins tillsammans med John som finns med i LEDO. John Epuu och Deborah i mitten t.v. Areman och t.h. Josef våra klippor i LEDO, John Epuu och Deborah.

Kycklingprojektet – har återupplivats och hönshuset rymmer nu 261 höns. Det ger både arbetstillfällen, ägg och kött. John Epuu är drivande i detta och vi ber att det ska bli framgångsrikt. Vi vet att detta speciellt gläder Georg som var med att bygga hönshuset i stekande sol.

KeA, Georg och en medarbetare bygger hönshuset i stekande sol 2019.

Skolan i full gång – och vår rektor Hellen berättar att det finns drygt 400 elever på skolan nu. Det fanns fler elever förut men på grund av att de blivit strikta med att den lilla skolavgiften som varje elev måste betala verkligen kommer in, har en del föräldrar eller vårdnadshavare valt att ta barnen ur skolan. De värdesätter tyvärr inte utbildning tillräckligt för att satsa denna lilla summa. Väldigt tråkigt kan man tycka. En del föräldrar flyttar barnen till statliga skolor då man, om man går i en privat skola som vår, inte får del av de ekonomiska stöd man kan söka inför fortsatt gymnasieutbildning. Vi kan inte skaffa sponsorer till alla och vi har också en gräns då det gäller betyg som måste uppnås för att få bli MSS-student. Det är främst de som misstänker att eleverna inte kan uppnå denna gräns, som flyttar barnen. För skolan innebär det färre elever i klasserna och därmed också bättre kvalitet i undervisningen vilket ger större förutsättningar att få bra betyg. Får man bra betyg får man större chans att bli antagen till en riktigt bra gymnasieskola. Bilden t.v. Hellen med några elever t.h. från en datalektion med IT-läraren Carlestys.

Odling på gång – Hellen berättar också att växthusen betyder mycket både för det extra tillskott av vitaminer som eleverna får genom de grödor som odlas där, men också att eleverna får praktisk undervisning i odling. Ett nytt s.k. shade net har köpts in, sponsrat av en bonde i Småland, som är speciellt anpassat för det heta klimatet.

Utveckling av skolgården – Skolan har också fått pengar från Danmark genom det danska paret Charlotte och Thorklid, som arbetade i Loki under en period, för att utveckla skolgården med lekredskap mm. Detta är något vi haft i våra tankar länge och tänk nu ska det bli av. Vi är verkligen tacksamma till våra danska vänner för detta.

Matpaket delas – ut varje vecka till 100 barn Tack alla ni som så troget betalar in till dessa uppskattade paket.

Studentprogrammet MSS – som stöttar gymnasie- och college/universitetsstuderande har i år haft ca 70 elever.  Vad det betyder för dessa ungdomar att få hjälp att fortsätta sin utbildning är nog svårt att omfatta. Vi har följt ett stort antal och sett vad det betyder. För några dagar sedan fick vi ett brev från Triza, en av dessa elever som nu är helt klar med sin advokatutbildning. Vilket lyft för en tjej som skulle ha gifts bort som ung tonåring om hon inte tagits upp i programmet och fått hjälp. Nu arbetar hon i Kakuma flyktingläger med flyktingfrågor. Tack till alla er som stöttar MSS programmet! Speciellt tack till Jacobs Minnesfond som f.o.m. nästa år stöttar 30 elever!!

Bymötena – med våra evangelister Bernard, Francis och Aron fortsätter veckovis och är till stor glädje och hjälp. Man samlas till sång, dans och bön, får veta mer om vad som står i Bibeln, hur vi kan leva i fred och försoning, ta hand om varandra och den skapelse som omger oss och så dricker man te och äter en bit bröd. Jag får ofta bilder med hälsningar från dessa möten och dessa samlingar är något jag verkligen saknar. 

Francis in action!

Samarbeten – Hannaskolan i Örebro fortsätter samarbetet med systerskolan Hannah Emuriakin i Loki, till vår stora glädje. Bl.a. sponsras ett årligt bullkalas som numera sker sista dagen på skolåret i början på november och det har också samlats in pengar till en ny vattentank. Vi väntar på bilder från detta event.

Och Jacobs Minnesfond är med och stöttar på olika sätt, bl.a. har folket i byn Narot en bit utanför Loki fått myggnät, något som förhindrar spridning av den fruktade sjukdomen malaria.

Utsedd av Barnmissionen – att ansvara för Loki-projekten är f.n. Rune Cedersjö. Han var ute i Loki i oktober för att göra sig en uppfattning om de olika projekten. Här är han tillsammans med ANA-kvinnorna och några från LEDO.

ANA Women’s Group – är också igång med både bageri och smycketillverkning. Tyvärr är smycketillverkningen inte så lukrativ längre. Det är svårt att hitta marknader och i Sverige har jag svårt att sälja smyckena eftersom de flesta modeller är ”out of date”. Men de har tillverkat en del nyckelringar för Barnmissionen och jag har beställt armband som jag tänker sälja där en viss procent kommer att gå till Ukraina via Barnmissionen. Det är ett armband med blå och gula glaspärlor. Vill ni köpa ett sådant så hör av er. Det kostar 50kr.

Kvinnorna fick hjälp från vår kyrkas (Mellringeyrkan i Örebro) julmarknad 2021 att öppna en affär på huvudgatan för att på så sätt försöka få en inkomst. Lönsamheten är väl ännu inte särskilt stor men det verkar i alla fall gå runt. Vi ber och hoppas det ska gå framåt. Julmarknaden stöder också barns- och ungdomars utbildning via Barnmissionen. På bilden t.h. syns Catherine som ansvarar för shopen. Sedan följer några bilder från julmarknaden i Mellringekyrkan där bl.a. KeA syns säljande korv och hamburgare tillsammans med Mia.

Ikimat – Patricia har hämtat hem Ikimat till jul som hon brukar och som vanligt bjuder Ikimat på sina underbara leenden. Hon bor på Maranatha Missions (Trosgnistan) hem för barn med funktionsnedsättning i Komotobo i södra Kenya där hon får god hjälp och hon har gjort otroliga framsteg. Hon talar nu både engelska och Kiswahili och får även lära sig praktiska färdigheter på skolan. Men hon tycker säkert det är härligt att få komma hem till jul och träffa familjen.

Losike – fortsätter att bo på OVI, ett barnsjukhus i Migori, södra Kenya, där vi hoppas han får den vård han behöver. Patricia och hans mamma besöker honom en gång om året. Han har gått igenom flera operationer för att få bukt med de sår han har. Han finns ofta i mina tankar och böner!

Tvillingarna – har äntligen fått ett permanent hem med en mamma och pappa och ett stort antal syskon, bl.a. tvillingsystrar i samma ålder. Vi ber och hoppas att de ska bli bra för dem.

Det finns naturligtvis åtskilligt mer att berätta om både givare och mottagare men någonstans måste man sluta. Vi är i alla fall mycket glada för Barnmissionen och alla de som ger så att projekten kan fortsätta till hjälp för de mest utsatta människorna på vår jord. Vi hoppas verkligen vi får möjlighet att åka ut igen i oktober nästa år och kanske ha med oss ett gäng för att se hur det fungerar på plats. Hör av dig om du är intresserad att följa med!

Och så önskar vi förstås en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! / Birgitta & KeA

genom Birgitta