Sommaren är kort – i Sverige..

Så kändes det för oss. Så fort två månader rusar iväg, men vilka härliga sommarminnen! Kusinveckan t.ex med 6 av våra barnbarn (plus en lillasyster som hängde med en del). Samlingar med temat ”The Big Five” – elefant, buffel, lejon, leopard och noshörning blev underlag till intressanta samtal. Aktiviteter som ismålning, design av egen T-shirt, en heldag i äventyrsskogen och duschkampen m.m. fyllde dagarna.

KliffAtt utmana morfarar i att duscha kallt (iskallt alltså) i uteduschen, ja det blev en kamp om glasspengarna det!
För varje dusch fler än morfarars växte glasspotten med 5 kr. Omvänt försvann det en 5:a för varje dusch som han låg före.

”Duscha hela kroppen, notera en pinne på resultatlistan, springa ett varv, duscha.
När vi nått över 175 duschar en dag sa farmormor bestämt ifrån:  I morgon är det duschfritt här!

Ja det var ingen större fara, kusinligan hade redan 250 kr i glasskassan, tillräckligt för 2 omgångar glass!

Kliff i full färd med att jaga glasspengar!

Resa mot söder


Båtfärd med Göran, Åsa och SaraEfter några veckor på Soläng – vårt kära Sverigehem – styrde vi kosan åt sydväst, med åtskilliga stopp (ja, det blev visst att sova i 7 olika sängar) och med många härliga möten.

Kärt återseende av Rolle med lunch på Mösseberg i Falköping (där min pappa jobbade i 15 år som allti-allo-fixare). Lyxig kvällsmat med Anders och Biggan i Ardala. Vänergös hos Leif (MAF-Sweden CEO) och Solbritt. ”Minnenas” frukost på Holgersssons uteterass på Kollandsö – pappa Nisse la en gång det första bjälklaget för terassen. Tre dagar på Öckerö hos Erik och Maria Johansson och möte med ett 50-tal entusiaster och undestödjare av våra projekt.

Båttur med Göran, Sara och Åsa – alla 3 Lokivolontärer

Resan gick vidare till Ludvigsborg och Tommy och Karin på Granliden samt besök i Tommys nya ateljé i Hässleholm. Sen till Malmö och grillkväll hos Ekmans tillsammans med 30 gamla och nya vänner med intresse för arbetet här ute. Besök hos Malin Hammarström (sköterska med specialisering på barn) vår nya volontär. Hennes äppelpaj kan varmt rekommenderas.

I folkvimlet på ALV

Norrut med en natt i Vimmerby hos Engströms och möte på Kröngården. Därtill en underbar dag med våra barnbarn Hugo, Beninne och Li (samt föräldrarna förstås) på Astrid Lindgrens värld.

Till slut en hejarns räkmacka vid midnatt och härliga Loki-minnen tillsammans baba Pelle och mama Pelle i Motala, (Mai och Janne Karlsson-Ankarberg som var hos oss 2012) vid sista stoppet på vår resa runt i söder!

I folkvimlet på Astrid Lindgrens Värld med Li i knät… Vi tittar på Emil i Lönneberga.. omåttligt populärt!

Tråkiga nyheter

Knappt hade vi landat i Nairobi förrän vi fick höra att ANA-Hotel (kvinnornas restaurang) måst stänga. Av olika anledningar (vissa föga uppmuntrande…) gick verksamheten inte ihop. Istället fanns det en ordentlig hög obetalda räkningar som väntade på ”Mama” Birgitta. Hon har fått säga stopp och belägg! Att nysta i detta har varit en plågsam och utdragen process men vi ber och har förhoppningar att något gott skall komma ut av alltsammans. ANA-Hotel och dess vidare öden får ni höra mer om i nästa inlägg. Som glädje i smolkbägare skall tilläggas att smyckesverkstan och bageriet fungerar bra och det finns massor av fina halsband och annat som så småningom kan beställas via Analoki.com.

En bättre grund

Sara

Dessutom har Birgitta satsat på 2 veckors undervisning av hela kvinnogruppen.  Till hjälp har hon haft en fantastiskt duktig och klok kvinna, Sara, som själv är turkana. Sara har givit gruppen många levande exempel på attityder och beteenden som kanske måste förändras och hon har flitigt använt sig av Bibeln som handbok och hon har gett många exempel ur sitt och sin make, Michaels liv.

ANA-gruppen med SaraMichael som är pastor blev tidigt föräldralös. Han blev omhändertagen av en koreansk kvinnlig missionär. Denna koreanska kvinna har, fram till sin död för några år sedan, hjälpt ett 40-tal unga män med utbildning och gett dem förutsättningar för en bättre framtid!

Sara i färd med att undervisa ANA-kvinnorna. Hon var duktig på att illustrera på tavlan också!

Goda nyheter

Idag har Birgitta haft en långt möte med ANA-gruppen där hon också gått igenom räkenskaperna och fått förklara vad som hänt med ekonomin osv. Och alldeles nyss kom hon hem och berättade att kvinnorna bett om förlåtelse för de sätt som dom (miss)-skött hotellet och att dom nu också är beredda att låta en annan kvinnogrupp i stan få leasa ANA-Hotel och försöka göra något bra av det hela. Dessa kvinnor som alla kommer från andra delar av Kenya och som kallar sig ”Ladybird” har samtliga erfarenhet av att driva små affärsverksamheter. Dom ser detta erbjudande som en fantastisk möjlighet och är införstådda med att dom får ta allt ekonomiskt ansvar för verksamheten. Dessutom är kommer dom kanske att kunna anställa en eller ett par turkana-kvinnor i restaurangen.

Och lite uppfräschning

Som ni ser så har vår hemsida fått ett något annorlunda utseende. Vi hoppas den skall vara lättläst och intressant. Dessutom  har vi som avsikt att uppdatera den lite oftare med kortare nyheter.

Med önskan om allt gott till er och Guds välsignelser!

/KeA

Och mer har hänt förstås!

Latriner

Francis vid en av våra nya latriner. Vårt team har tillverkat 20 nya latriner under sommaren!

Maureen LEDO

Under våra första veckor här har jag fått satsa åtskilliga timmar på att utveckla LEDO, vår lokala samarbetsorganisation. Maureen som hjälper oss med administrationen av våra studenter har också kommit med i LEDO som ”Accountant – Finacial Controler” (med mig som coach)

Malin

Malin Hammarström i färd med att mäta, väga, kolla syn och allmän hälsostatus på våra elever!

Elen kommerNu har el-ledningarna kommit ända fram till skolan! Hurra! Vi har påbörjat eldragningen och vi kommer också så småningom att kompletera installationen med solpaneler för att vara helt oberoende av elnätet (strömmen går med jämna mellanrum nämligen) 

Lök

Se så fin lök som vårt växthus vid skolan producerar! En oerhörd välsignelse – och vattnet är naturligtvis främsta källan för denna framgång! Förresten har ni läst och hört om den otroliga vattenreservoaren som gömmer sig under norra Turkana-området? Titta på följande länk: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24049800

Elever

Maureen tillsammans med våra 21 gymnasie-elever och 3 universitetsstuderande. Genomgång inför den nya terminsstarten. Kenya har 3 terminer och läsåret (utom på universitet) börjar i januari. – TACK ALLA NI SOM ÄR MED OCH STÖTTAR DESSA UNGA VÄNNER!

Lewis

Loki är inte längre någon ”Bas” för MAF:s verksamhet in till Syd Sudan – Juba har tagit över. Men våra plan fortsätter att vara en  viktig länk mellan Nairobi via Loki intill syd Sudan, 4 ggr i veckan. Familjen Lewis från USA, som just passerat Loki på genomresa tillbaka till sitt missionsarbete utanför Kapoeta i Syd Sudan, vet hur viktig vår livlina är!

Skolbarnen

Och så alla våra härliga skolbarn!

Nedan: två av kvinnorna som troget deltar i bymötena med Birgitta, Maureen, Francis m.f.

Turkanakvinnor-2