Lördagslunch till terrordrama

Nya ANA-HotelAtt efter så mycket arbete och slit (och dessutom en massa ekonomiska investeringar) behöva ge upp om att driva ANA Hotel med de kvinnor som jobbat där i drygt två år – det är mycket smärtsamt! Både för Birgitta och för ANA-gruppen (och även alla andra som stöttat på olika sätt). Men smärtan blev nog mindre tung att bära när man i tisdags, i mötet mellan ANA och Ladybird, kunde lämna över ANA Hotels nycklar till den nya kvinnogruppen. Dessa betygade också sin tacksamhet över möjligheten att få ta över verksamheten (mot en viss hyra dessutom av inventarier och utrustning).

Joyce och Faith från Ladybird

– Vi vill nu välsigna er och samarbeta här i Loki på det sätt vi kan, var hälsningen från kvinnorna i Ladybird. ANA-kvinnorna betygade också att dom i och med detta ville välsigna sina systrar i Ladybird. Och i ett samhälle där etnicitet fortfarande är en avgörande faktor i många sammanhang, känns det gott att få höra om goda intentioner.

Det kändes också gott att få äta lunch igår tillsammans med Birgitta och Malin, Jonathan och Holly, på det ny-öppnade ANA Hotel. Ungefär samma meny och lika gott som tidigare.

Men precis som vi satt oss ned började TV:n nyhetskanal rapportera om det tragiska drama som just utspelades på Westgate shoppingcenter i Nairobi. Tankarna gick omedelbart till alla våra vänner i Nairobi… till alla barn och vuxna som skall behöva drabbas av detta våldets vansinne! Oh Gud… hjälp…!

Hur blir det med lördagsmaten mama?

OmroUnder vår lunch parkerade rutinmässigt Lokis två rullstolsburna framför ANA Hotel. Ikimat i sin nya rullstol och Omro i sin ohyggligt slitna (ja den ramlar nog sönder när som helst). Sand, grus och jord maler snabbt ner dessa hjälpmedel i den här miljön. Den fina rullstolen som Ikimat fick för ett och ett halvt år sedan har knappt några fälgar kvar! När vi var hemma i Sverige i somras tog några av våra vänner detta till sina hjärtan och sa: ”Köp en ny rullstol till henne där ute. Vi betalar”. Sagt och gjort. Efter vår ankomst till Nairobi stack vi ner på stan till en hjälpmedelsfirma och köpte en ny, fin rullstol till Ikimat. För 1500 kr  (inklusive frakt med MAF till Loki) får man en bra rullstol.

Ormo i sin mycket slitna rullstol – Kanske ett julklappstips till någon som redan har allt och gärna vill glädja någon som inte har det lika bra…?

Under det ”gamla” ANA Hotellets tid brukade Ikimat och Omro få ett mål mat på lördagen (på Birgittas konto). Nu satt dom här och undrade huruvida det var dom gamla rutinerna som gällde! Jodå, Birgitta talade med Faith om att se till att dessa två plus Ekal 12 år, som hasar sig fram på sina kryckor i stan, får ett bra mål mat varje lördag.

OVC – Orphans and Vulnerable Children

AlbertI Loki har man nyligen identifierat drygt 850 OVC (föräldralösa eller speciellt utsatta barn). Trettioåtta av dessa går på vår skola och får hjälp genom vårt ”Vulnerable Children” projekt. I går hade AIC-kliniken (som vi samarbetar med) ett stort ”event” här intill, där man inbjudit ett 150-tal av dessa barn med familjer. Temat var ”Shoes for Health”. Eventet var en del i ett större initiativ i Kenya, finansierat av US AID, där man belyser vikten av att använda skor som skydd mot en lång lista av fula småkryp, som kan ta sig in i kroppen och förpesta hälsan, inklusive ormbett.

Albert, en av AIC-klinikens sjuksköterskor, visade mig runt på området. Mitt i den lummiga parken satt många hundra skolbarn i sina respektive skoluniformer. Runt dem satt anhöriga och vårdare. Alla barn med sina vuxna fick gå till olika stationer för mätning och vägning, allmän hälsokontroll, till frivillig HIV – testning, till matutdelning, till ”Grandmother’s Station” där man talade med far- och morföräldrar om omvårdnaden och till sist till ”Shoe Station” för att få ett par nya skor. De allra yngsta barnen parkerades på ett stort plastskynke i ett litet hav av lego-leksaker.

Grandmothers station

Vid Grandmother’s Station fick mor- och farföräldrar vägledning och hjälp i att vara vårdnadshavare för sina barnbarn

Damernas detektivbyrå

Har ni läst böckerna? Eller sett filmerna, producerade av BBC? Ett av våra få kvällsnöjen är att äta glass på 748-lodgen. Men nu går inga reguljära, kommersiella flyg till Loki – MAF flyger förstås men våra plan är oftast fullproppade med möjligtvis mer angelägna varor än glass! – och därmed blir det långt mellan glassleveranserna. Så vad hittar vi då på. Jo, vi monterar upp vår lilla projektor, drar ner vår Ikea-rullgardin och tittar på ett avsnitt av Damernas Detektivbyrå. Lagom sött, lagom våldsamt, härlig afrikansk humor (i brittisk-amerikansk tappning) och duktiga skådespelare, inte minst Anika Noni Rose (amerikansk sångerska-skådespelerska) i rollen som Mama Makutsi. I gårdagskvällens avsnitt uppgraderad till Assistant Detective av Mama Ramotswe.

Allt för denna gång!

Bästa Loki-hälsningar! / KeA

Barnparkeringen

Här sorteras legobitar och annat smått och gott som de allra minsta kunde sysselsätta sig med under Event-dagen

AIC-Event

Cirka 150 barn och vårdnadshavare lyssnar till förmanande ord från en av bycheferna

Ma Makutsi Ma Ramotswe

Damernas detektivbyrå – lagom fredagsmys i Loki! – Anika Noni Rose längst upp som Ma Makutsi, sekreterare och nybliven Assistant Detective. Jill Scott som Ma Ramotswe – not fat, just traditionally built!