Bild

Helt fantastiskt! Gunnar Jonsson (69) en ”gammal” vän sedan flera år från Falköping, Erik Hellström en ny vän(24) från Skorped i Ångermanland, mina två syskonbarn Mattias (30) och Erik (22) från Malmö ställer sig till förfogande. Gunnar och Erik 1 (som vi kallar honom) för 3 månader och Mattias och Erik 2 för en månad. Gudagåvor! Inte minst för KeA som nu får hjälp med praktiskt arbete som det finns i mängd inte minst på skolan. Ett annorlunda live för alla fyra och varmt så det förslår. Men de verkar trivas både med värme, svårspolade toaletter, råttor på taket, att vara omgiven av barn då de arbetar och att äta ugali, sukumawiki, kihimo och chapati. De ryggar inte heller tillbaka för jobben som består i att gjuta arbetsbänkar för köket, sätta upp gavelväggar mellan klassrummen, svetsa galler och gjuta avrinningsrännor mm. mm.

Bild

Erik 1 svetsar galler till avrinningsrännan

Bild

Gunnar och Erik 2 bär iväg gavelväggen som ska sättas upp mellan klassrummen

Bild

Mattias installerar gallret över avrinningsrännan

Plattan på gång!

02-DSCN3634Nu blandas cementen för fullt för gjutning av bottenplattan till skolans samlingssal. Detta blir ett lyft för hela anläggningen och vi hoppas salen ska kunna användas för seminarier, kurser och konferenser av olika slag. Undervisning är något av det viktigaste för att människor ska ändra negativa beteenden.

Bild

Skolbänk ”KeA”!

DSCN3664KeA har tagit fram en prototyp för en ny skolbänk. Han har lagt ner mycket tid för att få fram något bra och hållbart. De skolbänkar man ser i skolor här är ofta i uruselt skick, färdiga att rasa samman. Men med skolbänk ”KeA” ska det bli ändring, hoppas vi. Drömmen är att starta en tillverkning så att även andra skolor ska kunna köpa dem. Då skapas även nya arbetstillfällen samtidigt som barnen får något bra att sitta vid.

ANA går vidare!

Själv arbetar jag mycket med kvinnoarbetet. I smyckesverkstaden och bageriet på måndagar, tisdagar och fredagar (förmiddag) och på onsdag fm har jag kurs i managment och business samt datakunskap för 11 av kvinnorna. 6 kvinnor blev ju utan jobb då ANA Hotel var tvungen att läggas ner. Tre av dessa kvinnor har fått pengar att starta egna små affärer med coaching och handledning där de varje onsdag ska redovisa för gruppen vad som hänt. De andra tre kvinnorna arbetar för ANA gruppen mot en mindre lön. De hjälper till där det behövs och arbetar bl.a. med att marknadsföra våra smycken och bageriprodukter lokalt. Varje måndag samlas alla 20 kvinnor för bön och bibelstudie. De hålls av Sarah Edapal, en fantastisk kvinna (Turkana!) som är pastorsfru med en stor gåva att undervisa i Guds ord och en missionärsfru från Amerika som heter Breanna. Ibland undervisar Renate, en missionär från Tyskland som arbetat i Loki i över 30 år. Underbart att det finns människor som är villiga att hjälpa till.

Bild

Bild

Bröd, bullar, kakor och annat gott!

Bageriet går bra. Det bakas för fullt alla dagar i veckan. Martin, vår brödförsäljare, far runt med sin cykel och ser till att alla kunder får vad de vill ha. Han är änkeman med två små söta barn som går på vår skola. Just nu är han i full färd med att bygga en ny bostad, en enkel hydda till sig och sina barn. Det kändes helt rätt att ge honom lite extra pengar så han kan sätta dit en dörr och lägga en presenning över taket så det inte ska regna in.

Bild

Fransisca bakar  ”brown bread” som vi vitingar gillar skarpt

Bild

Martin med sina barn Tito och Pricilla

Bild

Martins halvfärdiga hydda