Glädjetårar

Vi blev helt rörda till tårar av att möta ”våra tvillingar” från Loki i onsdags då vi besökte Trosgnistans barnhem i Komotobo, i sydvästra hörnet av Kenya. Pojkarna ser verkligen välmående ut och har blivit väl omhändertagna på barnhemmet.

Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Kea Arnlund, personer som ler, barn

Bilden kan innehålla: 2 personer, bebis och närbild

Fabrice till vänster och Christoffer till höger – eller Isibitar och Esekon, deras turkananamn

Bilden kan innehålla: 3 personer, personer som ler, bebis

Amos och Margret – förhoppningsvis pojkarnas familj – när adoptionsprocessen är klar

Framtidshopp

När tvillingarna hade övergetts av sin förståndshandikappade mamma och krälade omkring i dammet i Loki för två år sedan, såg deras framtid mycket mörk ut. Men nu finns det ett par som bor några få kilometer bort som har visat stort intresse av att vilja adoptera pojkarna. Tänk att snart kunna få ett hem med älskande föräldrar. Det finns en framtid och ett hopp!

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus

Ezekiel – en nyckelperson

Ezekiel Mosati, som själv växte upp på barnhemmet är nu en av nyckelpersonerna i driften av barnhemmet, berättade att vid ett utav hans besök i Sverige så gick han in på en antikvitetsaffär i Vetlanda och då sa föreståndarinnan: ”Dig känner jag igen!” Ezekiel presenterade sig och det visade sig att kvinnan hade varit hans sponsor under alla år på barnhemmet! Vilket sammanträffande!

Bilden kan innehålla: 13 personer, personer som ler, personer som står

Strålande, glada Ikimat eller Carro som hon också kallas – omgiven av skolkamrater på Komotobo Integrated Primary School

Förutom barnhemmet har Trosgnistan en massa andra projekt och aktiviteter i Komotobo, som t.ex. ett hem och skola för ungdomar med funktionsnedsättning. Där finns två av våra Loki-barn, Ikimat och Losike.

Bilden kan innehålla: 2 personer, inklusive Birgitta Arnlund, personer som ler, personer som sitter

Losike får god omvårdnad på OVI Hospital

Losike har dock fått flytta till ett sjukhus i Migori under en tid, c:a 4 mil norrut, för att man skall kunna se om hans liggsår som har haft svårt att läka fullständigt. Men vilken glädje och tacksamhet man känner när man ser vad dessa insatser betyder för barn och ungdomar.

The Good Samaritan

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som ler, personer som sitterI Migori finns ytterligare ett barnhem, The Good Samaritan, som också drivs med medel från Sverige och som leds av en hängiven Mr Peter Oumo och en stab av hängivna medarbetare. Bortemot 60 barn, allt från spädbarn och uppåt får växa upp i en trygg miljö. 

Justice Sunday

Pina, advokat och en av ledarna för den kenyanska avdelningen av International Justice Mission berättade inspirerat i gudstjänsten i morse om deras enträgna arbete med att hjälpa offer för polisvåld, oskyldigt fängslade och barn som utsätts för sexuellt våld i Kenya.

Bernard, en f.d. nattvakt berättade sin historia om hur han plötsligt blev anklagad för bilstöld som tydligen hade skett när han inte ens var på sitt jobb. I två och ett halvt år satt han i fängelse innan IJM fick rättssystemet att frikänna honom. Hans fängelsevistelse blev en mycket svår tid för frun och deras 4 barn, men IJM kom också till undsättning där och hjälpte till med skolavgifter för familjens två flickor som gick i gymnasiet. Bernard förlorade dock inte modet trots många umbäranden under fängelsevistelsen, utan valde att studera teologi. Nu är han pastor i en lokal församling.

Vadhelst ni gjort för en av dessa mina minsta bröder – Det har ni gjort mot mig! – Jesus Kristus

Man blir oerhört tacksam och glad för allt detta goda arbete som görs för många, både barn och vuxna, av organisationer som Trosgnistan, Good Samaritan, OVI Hospital, IJM etc. TACK JESUS för alla som kämpar för dina minsta bröder!

Nya utmaningar och nya möjligheter

I morgon måndag lyfter vi igen med MAF mot Loki. Framför oss ligger en spännande och utmanande period. Färdigställande av hönshus och uppstart av hela uppfödningen. Nästa fas av menskopp-projektet – vi har ytterligare 500 koppar som skall ut till unga flickor. Besök av Bosse Wallenberg från Barnmissionen och en filmare kommer som kommer ut i oktober för att göra en kortfilm om Loki-arbetet. Vi jobbar vidare med ledarskapsutvekling, budgetarbete och en massa annat. Dagarna brukar aldrig bli långtråkiga!

Vi är verkligen tacksamma och glada att vi får vara en del av detta spännande arbete och för alla som är engagerade på olika sätt, både hemma och här ute!

Era tillgivna KeA & Birgitta

 

Några bilder från veckan som gått

Charlott med en av pojkarna på barnhemmet

Christoffer delar med sig av sin klubba till Emelie

Ezekiel och Hälsingeflickorna Charlott och Emilie som är ute för 3 månader på barnhemmet

Glädjetårar

Evariste och Deborah, våra värdar och reskamrater till Komotobo

Evariste med en av pojkarna på barnhemmet

OVI Children’s Hospital – har en gripande historia om ett amerikanskt läkarpar som startat och driver detta sjukhus

Längs vägen i västra Kenya kan man köpa utmärkta grönsaker och frukter