Vill ni vara med och sponsra en menskopp? För 200kr kan du hjälpa en flicka med skydd under FEM ÅR! Vi gör det enkelt för dig:

SWISHA till BARNMISSIONEN 9010802 Märkning CUP LOKI

 

Det dolda problem som jag vill berätta om i det här inlägget gäller tredje världens flickors och kvinnors möjlighet och tillgång till mensskydd. Tyvärr är ämnet ofta skambelagt även om det är den mest naturliga sak i världen. Utan blödningarna varje månad fanns det ingen ägglossning och som följd inte heller möjligheten till befruktning och att föda barn. Man behöver bara tänka logiskt för att fatta att detta s.k. problem berör oss alla.

I Lokichoggio har problemet blivit mycket märkbart då en del av våra skolflickor nu kommit upp i pubertetsåldern. Frågan har tagits upp ett antal gånger: Hur ska våra flickor kunna skydda sig? Bindorna är dyra och heller inte bra för miljön. Vi vet att många flickor i tredje världen väljer att stanna hemma från skolan de dagar de har mens då de känner sig osäkra på grund av dåligt mensskydd.

Så vill vi ju inte ha det. Flickor ska ha samma möjlighet som pojkar att gå i skolan och inte behöva stanna hemma på grund av ett problem som rör oss alla.

Vår dotter Anna gjorde mig uppmärksam på the Cup – menskoppen, som den heter på svenska. På hemsidan www.thecup.org läste jag om denna smarta lösning och fick kontakt med Camilla Wirsén, en svensk eldsjäl, som är CEO för The Cup Foundation i Kenya. Hon har tillsammans med sina utbildare introducerat The Cup i ett flertal skolor i Kenya, med stor framgång.

 

Vad är det då som är så bra med The Cup? Det finns många saker. Koppen är gjord av ett medicinskt testat material (silikon). Den samlar upp blodet som sedan töms regelbundet under perioden (en till två gånger per dag). Koppen återanvänds efter avsköljning (krävs väldigt lite vatten) ja, hör och häpna: samma kopp kan användas upp till 5 år! Den kostar ca 200kr och man behöver inte vara ett mattesnille för att inse att här finns pengar att spara. Den är dessutom lätt att använda för unga flickor såväl som äldre kvinnor. Det blir ju heller inget ”skräp” att ta hand om och därför är den väldigt miljövänlig.

Efter långa samtal och många frågor beslöt vi att låta en av utbildarna komma till Loki för att introducera The Cup. Sandra kom och under en vecka träffade hon olika grupper: lärarna tillsammans med LEDO (Barnmissionens lokala samarbetspartner), chiefs och byledare, våra skolflickor och deras föräldrar, andra kvinnor från stan och även några av de s.k. Raya-flickorna som inte går i skolan. Det var mycket spännande att se hur intresserade alla blev, kvinnor såväl som män. Sandra presenterade det hela mycket proffsigt och då veckan hade gått var det ingen tvekan. Alla var överens: Detta är en smart lösning! Detta vill vi prova!

 

En försöksgrupp av kvinnor har fått prova koppen i ca tre månader och då deras upplevelse är mycket positiv vill vi nu köra igång på allvar. Mer träning behövs dock innan vi delar ut kopparna. Camilla har ett väl utfört program där hon även inkluderar pojkar i utbildningen. De måste också få lära sig hur flickorna har det så att de kan respektera dem, säger hon.

Vi vill kunna ge skolflickor kopparna utan kostnad medan kvinnor ska få köpa dem till något reducerat pris.

Vill ni vara med och sponsra en menskopp? För 200kr kan du hjälpa en flicka med skydd under FEM ÅR! Vi gör det enkelt för dig:

SWISHA till BARNMISSIONEN 9010802 Märkning CUP LOKI

Hälsningar från ett varmt och torrt Loki / Birgitta