På Kornet

dsc06764-1

Elimlim – före detta Turkana Warrior – numera Reformed Warrior

Vi hade Topozahövdingen på kornet där han hade gått ut i buskaget för att göra sina behov i skydd av mörkret. – Nu dödar vi honom, sa mina kompisar! Plötsligt kände jag, detta är ju inte rätt!  – Nej, sa jag, låt honom leva! Jag ville bara tillbaka hem. Vårt stjälande och dödande kändes inte bra.

Så fort jag var tillbaka i Loki gick jag till Sara, min kusin och Michael Edapal hennes man och berättade att jag ville få ändring på mitt liv. Dom började vägleda mig och berätta om Jesus och att man kan bli frälst och få sitt liv förvandlat.

Reformerade Krigare

Elimlim var spejaren i sin tio man starka grupp av Turkanakrigare. Ofta ute på mycket vådliga uppdrag, hela tiden med vapen i hand, ibland måltavla för någon från ”andra sidan”, men kom undan oskadd. Han var med om otaliga räder där man stal boskap och dödade ”fiender” i Topoza-stammen, på andra sidan gränsen i Syd Sudan. Elimlim fick se två av sina kompisar mista livet. Idag är han en i gruppen ”Reformed Warriors” (reformerade krigare) som blivit kristna och börjat ett nytt liv.

LEDOs Vuxenskola – Stöttad av Barnmissionen

dsc06608

Upptakt till vuxenskolan med många studiemotiverade elever

Och idag vill Elimlim, som aldrig gått i skola tidigare, lära sig läsa och skriva. Han höll ett riktigt brandtal för detta när vi invigde vår vuxenskola i Michaels och Saras kyrka i lördags.

Elimlim håller brandtal - Sara tolkar

Elimlim håller brandtal – Sara tolkar

– En dag kommer jag att ha sprungit om er alla i kunskaper!, var hans slutkläm.

Kyrkan var nästan full av ivriga vuxenelever. Det blir 2 grupper om c:a 20 elever vardera som kommer att undervisas 5 dar i veckan på eftermiddagarna i två olika kyrkolokaler i stan.

 

 

Från 2:an till Gymnasiet

Rose, tolkad av Sara till höger. Hon siktar på gymnasiet nästa år!

Rose, tolkad av Sara till höger. Rose siktar på gymnasiet nästa år!

En av deltagarna var Rose, som fick lämna grundskolan redan i 2:an som ung flicka, men som nu har läst in grundskolan och kommer att skriva KCPE (Kenya Certificate of Primary Education) i slutet av detta år. Hennes ambition är att gå vidare till gymnasiet nästa år.

Selina läser bibeln både på swahili och engelska!

Selina läser bibeln både på swahili och engelska!

Ett annat strålande exempel var Selina, som kom till Michael Aremans vuxenundervisning för några år sedan. Michael är en av våra ledare i LEDO, vår lokala organisation, och ansvarig bland annat för vår Education Department, där vår Hannah-Emuriakinskola ingår. Selina visade att man kan lämna analfabetismen bakom sig när hon läste flytande både på swahili och engelska ur bibeln.

Det känns oerhört spännande att få vara med och påverka ett samhälle i detta viktiga avseende. Det är fortfarande bara lite drygt 15% av Turkana-befolkningen som gått i skola.

From The Office of The President

Kenya har en fantastisk förebild i någon som ville lära sig läsa och skriva, nämligen Kimani Nganga Maruge, världens äldsta förstaklassare vid 81 års ålder. Berättelsen om honom skildras bl.a. i filmen First Grader.

Ur filmen "First Grader" - förstaklassaren

Ur filmen ”First Grader” – förstaklassaren

Han hade fått ett brev från presidentens kansli och ville absolut kunna få läsa det själv. Detta hände när den förre presidenten Kibaki deklarerade att grundskolan är fri för alla. Maruge fick mycket mothugg och man försökte på alla sätt få bort honom från skolan. Men en vänlig lärare tog sig slutligen an honom.

 

 

Världens Viktigaste

Världens viktigaste hälsning från presidenternas president, kungars kung, Jesus Kristus och hans ord – Bibeln, lämnas tyvärr både oläst och oöppnad av alltför många idag, som har alla fått möjlighet att både lära sig läsa och skriva och ta in information genom alla slags kanaler!

From the office of the King of Kings - Bibeln

From the office of the King of Kings – Bibeln

 

Många läshungriga hälsningar från oss i Loki

Era medarbetare / KeA & Birgitta

 

Michael & Sara med vuxenlärarna Daniel och Benson

Michael & Sara med vuxenlärarna Daniel och Benson

 

Elimlim med sin lärare Daniel

Elimlim med sin lärare Daniel