Vem vill inte ha en toalett hemma!?

Margret Kimokoe tillsammans med några av grannarna, sammanlagt c:a 20 personer som använder den nya latrinen

Margret i bydelen Kimokoe tillsammans med några av grannarna, sammanlagt c:a 20 personer som använder den nya latrinen

Frågan har väl ett självklart svar – för de flesta av oss. Däremot i Turkana – i Loki – där traditionen bland detta nomadfolk bjudit att man måste kunna se vad man gjort – så att man kan avgöra om man är riktigt frisk – där är svaret inte helt givet. Och om man gör sina behov nånstans ute i heta ödemarker där solen snabbt torkar avföringen, är det väl inget större problem. Men att identifiera sitt träck långt nere i ett latrinhål – det är ju inte helt enkelt.

dsc04841I Loki, däremot, där man i vissa bydelar bor alldeles kolossalt tätt inpå varandra, där får öppet träck bakom hyddor och vid närmaste buske helt andra konsekvenser! När vi har ”latrinseminarium” för nya mottagare och talar om hälsa och sanitet brukar vi illustrera på olika sätt hur flugor snabbt färdas från träck till mat osv. Och den illustrationen går hem. Man förstår sambandet mellan dålig sanitet och sjukdomar.

Kö istället för Argumentation

Alice Ebenyo

Alice Ebenyo en av de mycket glada och nöjda mottagarna!

Så nu behöver vi inte längre argumentera för fördelen med en riktig latrin på tomten eller i närheten. Nu står folk i kö för att bli nästa mottagare i vårt ”cost-sharing” projekt. Mottagarna får gräva brunnen enligt våra instruktioner, se till att ta fram sand och sten, vattna plattan som vi gjuter nära hålet och hjälpa till att montera upp huset när det kommer. Och kontraktet som man skriver på innehåller dessutom klara instruktioner om städning, skötsel och allmän renlighet.

 

 

 

10-25 Brukare per latrin

Latrinseminarium

Latrinseminarium med Joseph Ebaal, en av min medarbetare, som föreläsare

Vi har nu placerat ut drygt 120 latriner i Loki med omnejd. En del har gått till skolor och andra till kyrkor eller institutioner, men de flesta används av boende i olika bydelar. I de flesta fall är det minst 10 kanske så många som 25 som använder en enda latrin – där det inte fanns någon enda tidigare kanske. Kan ni föreställa er hur det kunde vara med lukten och hälsorisken?

Elija svetsar latrinstomme

Elija svetsar latrinstomme

Nu har vi påbörjat nästa omgång med drygt 20 latriner. Igår hade vi ett ”latrinseminarium” för glada klienter och grabbarna i verkstan, Duncan, Elija, Samuel och Jeremiah är i full gång med kapning, svetsning, bockning osv av beslag och stommar till husen. Gjutning av plattorna börjar i veckan som kommer.

Duncan som själv delar en latrin med ett drygt tio-tal personer bekräftar att man märker tydligt hur folk i hans by är friskare nu sen så många fler har tillgång till en ordentlig latrin!

En skitbra Julklapp som håller!

Så – lite vulgärt kanske – uttryckte sig en bekant på Facebook. Och visst för 2,800 kr kan du få vara med och göra en markant förbättring av miljö och hälsa för 10-20 personer, kanske fler!

När hålet är fullt om några år, gräver man ett nytt, flyttar hela ekipaget med hjälp av några starka armar och sen planterar man ett träd i det gamla välgödda hålet!

Så häng på och gå in på Barnmissionen och beställ en latrin idag! 

Era utsända i Loki – KeA & Birgitta

Och ta vara på följande uppmaning:

dsc04857

 

Så några bilder på en del av våra 30-tal fina elever i Mapendo Student Support programmet!

dsc05548 dsc05574

dsc05584

dsc05693 dsc05687 dsc05657 dsc05643 dsc05600 dsc05592