Påskhelg – Långfredag

Apua i 6:e klassBarn och personal på Hannah-Emuriakinskolan har några extra dar ledigt. Igår, på Skärtorsdag, var det lärarmöte och sen kom Birgitta hem, fylld av glädje och beundran och berättade om hur bra vår personal sköter arbetet med skolan och vilken omsorg man har om alla de drygt 500 barnen. Bland annat diskuterade man hur vi ska kunna förverkliga idén om att även få bättre bemedlade kenyaner att ställa upp som sponsorer för att få ekvationen av ett växande ekonomiskt åtagande att gå ihop. Att få kenyanska faddrar för våra utsatta barn. Barn som alla har sin särskilda historia.

Apuas historia

Begärligt byte

BEGÄRLIGT BYTE

Apua går nu i 6:e klass. Hon har bara en arm. Båda hennes föräldrar dödades då Topozas, Turkanas fiendestam, kom för att röva bort boskap 2005. Hon var bara tre år men minns händelsen väl. Det var då hon blev skjuten i armen och senare förlorade hon den. Men Apua var fast besluten att gå i skolan så hon lämnade bushen och sökte upp sin farbror Solomon Ekeno, som bor i Loki. Nu har hon gått på vår skola i tre år och är strålande glad. Hennes farbror uppskattar också mycket det extra matpaket hon får varje vecka. ”Jag får äta mig mätt, lära mig mycket och drömmer om att få ett bra jobb” säger hon.

Detta händer just nu!

Samtidigt som vi sliter med löneprogram, årsrapporter och en massa andra praktiska och vardagliga sysslor så skakas Europa av ytterligare ett fruktansvärt terrordåd. I grannlandet Syd Sudan pågår ohyggligheter och våld mot kvinnor som det saknas ord att beskriva. Och inpå knutarna har vi här i Loki haft skottlossning och granatbeskjutning de senaste morgnarna!

Först kom Topozas och dödade och lemlästade två herdepojkar och fick med sig en mängd kossor och andra djur. Hämndaktionen lät inte vänta på sig. Turkana-krigarna gick till motattack, dödade ett antal av sina fiender, led också egna förluster, men fick med sig tillbaka ett stort byte som sen fördelades i går morse, vid dammen, alldeles i närheten av vår skola! Rena rama vilda västern – om man uttrycker sig lite ovarsamt. Men verkligheten är tyvärr väldigt mörk för många!

vapnen ska tystna!

DSCN1540Hur skall det bli någon förändring? I dessa trakter har man arbetat med en hel del olika fredsaktioner under åren och under vissa tider har lugnet lägrat sig lite. Men så smäller det igen! Hopplöst kan man tycka!

Försoning!

FÖRSONING!

Vapnen ska tystna! – det säger Bibeln. Tillsammans med miljoner människor runt om i vår värld, för vilka just denna helg varje år påminner om vad försoning verkligen handlar om – tror vi att människor kan försonas på riktigt och att våldet och hatets vapen ska läggas åt sidan, därför att Gud har tagit initiativet till försoning – genom Jesus Kristus. När tron på honom och det han gjort för oss får bli en del av våra liv – då finns det kraft till förändring!

Och just därför fortsätter vi arbetet här i Turkana, tillsammans med er som så troget stöttat både oss personligen och alla projekten här i Loki!

 

vart tog pengarna vägen?

Vart pengarna har tagit vägen under året som gått får ni del av i den ekonomiska sammanställningen nedan. När vi går igenom räkenskaperna är vi lika förundrade varje år över alla gåvor som kommer in, över allt det som vi får se hända här ute och som vi vet betyder så oerhört mycket för många. Barnen som får gå i regionens finaste skola, ett trettiotal ungdomar som får gymnasieutbildning, mer än ett 50-tal personal i verksamheterna som får sin lön varje månad, matpaket till de mest utsatta, sjukvård till några av de allra fattigaste, latriner som förbättrar både miljö och hälsa, utbildning och coachning för ett antal av våra lokala ledare, etc. etc. Listan kan göras lång. Men gläds med oss! För vi är verkligen glada och tacksamma att få vara en del av allt detta!

En kommentar till rapporten. Av den utgående balansen från 2015 kommer flera hundra tusen att investeras i år för att få årets budget att gå ihop! Därför behöver vi många fler som vill vara med och hjälpa till!

Årsredovisning

Och kära vänner, är ni inte redan med oss som understödjare genom Barnmissionen som vi nu jobbar i, så kom med! Detta är spännande ska ni tro!

Klicka på Ge gåva så kommer ni direkt till rätt sida på Barnmissionen och välj till Loki Kenya eller Bli fadder och fyll i Loki-fadder i rutan Annan och klicka för önskat belopp.

Med önskan om en välsignad Påsk och en fortsatt underbar vår!

Era tillgivna KeA & Birgitta

Fler bilder från arbetet i Loki

P1080182

Datakunskap för 6:an

DSC01235

Födelsedagskalas för hela skolan

Nya latriner

Nya latriner

Multiplikationstabellen i storformat

Multiplikationstabellen i storformat

Loki-KeA-bänkar, klara för leverans

Loki-KeA-bänkar, klara för leverans

Apua med pappa Solomon när hon kom till byn för 3 år sedan

Apua med farbror Solomon när hon kom till byn för 3 år sedan

Två volontärer - Eilert och Bertil

Två volontärer – Eilert och Bertil – Shadrak och Joseph i bakgrunden

Full aktivitet vid fågelbadet

Full aktivitet vid fågelbadet

Blommande elefantfot

Blommande elefantfot

Och så våra härliga barn!

Och så våra härliga barn!

Broschyr för att värva sponsorer i Kenya

Sponsor-Flyer-B