Torsdag 14 augusti 2014

Mars månad 2008 – Birgittas möte med skolan under trädet…

 

Trädet

 

Hett och dammigt, många trötta, hungriga, trasiga barn…

 

Trötta barn

 

Så lyfts en dröm till Gud…

 

Dröm till Gud

 

I maj 2010 tågar Skolan under Trädet till de nya lokalerna några hundra meter bort…

 

Flytten

 

Senaste bilden från MAF:s Caravan på Hannah-Emuriakin skolan idag. Förskola, grundskola, administrationsbyggnad, samlingssal, växthus, vattentorn…

 

Idag

 

Hälsning till Sverige från 450 barn, tolv lärare och åtta övrig personal – GLORY BE TO GOD!

 

Glory

 

Visst finns det mer än en anledning att vara glad!

 

Glada barn

 

Nu har vi lanserat den nya, höj-och sänkbara LokiKeA-bänken som vi tillverkar lokalt.

Den hoppas vi skall bli en efterfrågad produkt i många skolor runt om i Kenya. Början till en liten lokal industri kanske…

 

LokiKeabänken

 

Leksaker från IKEA finns det också…

 

Ikealeksaker

 

Monica och Eyapan vid förskolans kök som just nu betjänar alla 450 barnen med ett gott mål mat om dan. När vi får in medel skall vi också färdigställa grundskolans kök…

 

Köket

 

Och vatten har vi så det räcker och blir över även till andra behov! Barnen lär sig tvätta händerna både före och efter maten – viktigt för hälsan!

 

Vatten åt alla

 

Lärarmöte varje vecka – Birgitta coachar och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper…

 

Lärarstab

 

Lucy vår förskoleföreståndare och ansvarig för växthuset tillsammans med Benjamin. Vilken välsignelse med dessa grönsaker, ett tillskott i skolmaten, som växer så det knakar…! Överskottet säljer vi på den lokala marknaden.

 

Växthuset

 

Och så äntligen i mål med Birgitta Hall – en samlingssal för skolan och andra viktiga möten och träffar i samhället. Men det återstår en hel del att göra invändigt – som att bygga en estrad t.ex…! 

 

Birgitta Hall

 

Tack alla ni som hjälpt oss förverkliga denna dröm!

 

Vad händer sen nu då?

Skolan får inget stöd från staten. Nu gäller det att få en trogen skara av SKOLFADDRAR som vill stödja ett eller flera barn. Det kostar 100 kr / mån och barn. Det inkluderar personallöner, mat, skolmaterial, uniformer, ja i stort sett allt. Föräldrarna (dom flesta mycket fattiga) betalar c:a 60 kr om året per barn.

Om du inte redan är skolfadder – välkommen att vara med!

Här får du praktiska anvisningar om detta. Klicka på följande länk så kan du ladda ner skolfadder-broschyren nedan: https://www.dropbox.com/s/yblmz0fiyvxruhc/Skolfadder.pdf

 

Skolfadder

 

KeAs närmaste framtid?

Jag, KeA åker tillbaka redan i övermorgon för ett kortare besök. Vi jobbar för att få fler engagerade i projekten där ute. Jag får berätta mer om mitt besök om några veckor. Dessutom återstår det en massa praktiskt arbete så i oktober reser jag ut igen för att fortsätta. Förhoppningsvis tillsammans med någon eller några frivilliga!

Birgittas närmaste framtid?

Birgitta går tillbaka till sin tjänst vid Hannaskolan i Örebro för ett sista år innan pensionen. Så generöst av Hannaskolan att bevilja henne tjänstledigt 5 år i rad. Förutom jobbet i Örebro kommer hon att ägna tid och kraft åt att få fler skolfaddrar, hitta marknader för smyckesprodukter från ANA-gruppen i Loki, skapa förståelse för behovet av ett långsiktigt engagemang i projekten där ute osv. Jul- och Nyår firar hon tillsammans med mig i Loki! Härligt!

Vision och drömmar!

Drömmen från 2008 har blivit förverkligad. Men vi har inte slutat att drömma. Tillsammans med våra vänner där ute drömmer vi om en gymnasieskola. Loki med omnejd har mer än 30,000 invånare men det finns inte en enda gymnasieskola på orten! Grundskole-elever måste resa till internatskolor runt om i landet. Det är både dyrt och inte alltid idealiskt.

De äldsta av förskolebarnen från Skolan under Trädet som Birgitta lärde känna i mars 2008 går nu i fjärde klass. Tänk om dom kan fortsätta sin gymnasieutbildning på plats i Loki om ytterligare drygt 4 år! Marken finns i anslutning till nuvarande skola. Nu behöver vi åter kavla upp armarna, sträcka dom i bön mot himlens Gud, och sen jobba hårt för att få ekonomi och andra resurser för detta!

 

Varma sommarhälsningar
KeA & Birgitta