Sitter på Schiphol i Amsterdam där vi har en väntetid på ca 8 timmar innan vi ska stiga på flyget till Kenya. Har parkerat i en vilstol bredvid min älskade make med datorn i knät. ”Mind your step” repeteras som ett olidligt mantra från en högtalare vid rullbanan och rakt framför mig finns ett stånd med tulpaner, blåvita vaser, kuddar och annat typiskt holländskt. Julpyntet hänger kvar … det är ju bara den 2 jan. 2020 har just gjort sitt intåg och med det vänder vi ett nytt blad. 2019 blev ett sorgens år för mig då jag miste två av mina älskade syskon. Men jag lyfter blicken och bärs av hoppet om återseende.

ÖVERLÄMNANDE – Kan inte låta bli att tänka på att det kanske dröjer innan vi gör denna resa Sverige-Kenya-Sverige igen….. Vi har arbetat med Charlotte och Thorkild, våra efterträdare, i höst och tanken är att de ska axla ansvaret för arbetet i Loki då vi reser hem i början på april. Vi kommer naturligtvis att finnas till hands på distans. Det är mycket för dem att sätta sig in i. Inte minst då det gäller ekonomi och administration. Men de är tuffa och ger inte upp så lätt.

Nu är de på plats i Loki igen efter några veckors välbehövlig avkoppling i andra delar av Kenya. De har börja skicka iväg våra ”gamla” gymnasieelever (2-4 klass). De nya från Hannah Emuriakin-skolan skall vi ta oss an då vi kommer upp till Loki på måndag.

NYA GYMNASIEELEVER – Även i år har våra åttondeklassare gjort bra ifrån sig och det finns 47 ivriga ungdomar som inget hellre önskar än att få fortsätta i gymnasiet. 15 av eleverna satt under trädet då vi besökte Loki 2008. Att ha fått följa dem och nu se att de klarat proven bra är en stor fröjd! De flesta av elevernas vårdnadshavare har ingen möjlighet att själva stå för sina barns gymnasieutbildning då de kommer från mycket fattiga förhållanden. Vi kan inte ta oss an alla men vi hoppas kunna stötta ett 20-tal genom vårt MSS (Mapendo Students Support) program. Att få ge dessa ungdomar en chans i livet känns viktigt. Tack till alla er som är med och sponsrar MSS programmet!

KLAPPAR SOM GLÄDER – Innan vi åkte hem för jullov syddes det upp klänningar och shorts av skräddarna i LEDOs syprojekt som sedan delades ut till barnen som får matpaket. Det är kläder som skänks genom Barnmissionens webbshop. Dessa kläder är troligtvis de enda julklapparna barnen får. Så gissa om de blir glada!

TACK GUD FÖR MATEN – Ett 100-tal barn får ett matpaket varje vecka och i november var Charlotte och Thorkild med och intervjuade barnen samt tog kort som sedan användes i de rapporter som skickades till sponsorerna i Sverige. Charlotte och Thorkild är liksom jag rörda av att se hur mycket matpaketen betyder. Barnen samlas troget varje lördag utanför det ”blå huset” där matpaketen delas ut. Jennifer och Symprose är på plats och leder i en kort andakt där ofta någon av barnen ber högt och tackar Gud för matpaketet och sponsorerna som betalar för dem. Sedan får de gå in en efter en allteftersom deras namn ropas upp och hämta ris, bönor, linser, ägg, frukt, olja, tvål och tvättmedel. De flesta av barnen är föräldralösa eller har en förälder som är oförmögen att ta hand om det på ett bra sätt. Vi märker att de barn som sätts upp på programmet får en ny glimt i ögat. Även ett 20 tal gamla och sjuka får matpaket.

ROSA BANDET – I höstas fick ANA Shanga (kvinnogruppens smyckes verkstad) en beställning från Bröstcancerföreningen Hilda i Örebro. De ville ha 100 rosa band gjorda med rosa pärlor. Jag fick sätta mig att försöka tillverka ett sådant och sedan lära ut det till kvinnorna. Roligt! Nu tillverkas de för fullt tillsammans med rosa örhängen och armband som föreningen Hilda också ska sälja. Vill någon beställa ett går det bra. Hör av er till mig. De kostar 75kr. 50kr går till ANA och 25kr till Bröstcancerfonden.

KÄRT BESÖK – Erik och Maria Johansson från Öckerö, som har startat en minnesfond efter sin son som gick bort ”Jacobs Minne”, har stått med oss under många år som några av våra viktigaste sponsorer. De har sponsrat/sponsrar byggnader, vatten, utrustning, barns skolgång och ett stort antal gymnasieelever mm. mm. De har också besökt oss vid flera tillfällen och även i höst kom de med ett stort gäng. Mycket roligt för oss och inte minst för barn, elever och våra medarbetare.

VILLAGE MEETINGS – Det är alltid en upplevelse att sitta med och dela gemenskapen vid bymötena. Vi samlas vid olika hem i fyra byar som tillhör Loki stad. Det är enkla möten där vi sjunger, delar berättelser och verser ur Bibeln, informerar om sanitet och hälsa och ber tillsammans. Själv har jag fått lära mig mycket om folket och deras kultur genom dessa möten. Man kommer nära varandra.

JULFEST – En härlig julfest med ANA kvinnorna på vår bakgård blev något av det sista vi var med om innan det var dags för oss att åka hem till Sverige och fira jul med barn och barnbarn.

JUL I ORSA – Och så några bilder från julfirandet i Sverige. O, vilken lycka att under tre hela dagar få vara tillsammans med våra sex barn, deras respektive, 17 barnbarn och vår kära vän Anne på Trunnagården i Orsa! Det blev både sjungande av Christmas Carols i grannskapet (till mångas både fröjd och förskräckelse), skid- och pulkaåkning, snögubbe, tomte, gran och klappar. Och att få läsa Julevangeliet och påminna oss om Frälsaren som kom med försoning, förlåtelse, fred och hopp till en sargad värld är det allra största!

Och så till sist vill vi önska er alla ett riktigt Gott och välsignat NYTT ÅR!