P1020839

Munnar att mätta

Asibitat till vänster. Den minsta av 4 små barn. Mormor och tillika vårdnadshavare har dött. Föräldrarna finns inte tillstädes. Nu har Trizas familj ytterligare fyra små munnar att mätta!
Jeremiah, till höger. Mamman blev lämnad av sin man för en annan kvinna och blev mentalt sjuk. Oförmögen att ta hand om sin lille pojk. Trizas svägerska Pricilla tar hand om honom.

Triza som vi berättat om tidigare, den långa och ståtliga turkana-tjejen och en av våra studenter i Mapendo Student Support, har nu fått möjlighet att börja läsa juridik tack vare några av våra vänners generösa sponsring! Hon har siktet inställt på att jobba för kvinnor och barns rättigheter bland sitt folk. En fantastiskt bra investering för att vara med och påverka ett samhälle.
P1020826

Vi hälsade på familjen förra helgen och ringde upp Triza i Nairobi. Trizas mamma fick ta mobilen och prata med henne. Glädjestrålande uttrycker hon sin tacksamhet för stödet till dottern. Sen kommer man dragande med en liten get.
– Den här vill vi ge som tack!

P1020827

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1020803En ängel

Moses Losikiria är en annan av våra studenter som gick ut förra året. En varm och go ung man som drömmer om att bli läkare. Förutom att han hjälper mig i verkstan har han har varit lite som en ängel under den senaste månaden för Losike som är förlamad i båda benen.

P1020791Losike kom tillbaka till Loki efter en vistelse på ett s.k. handikappcenter där han åsamkats väldigt svåra liggsår, ända in på höftbenen!, med kraftig anemi till följd. Vi bad Moses åka med Losike och mamman till Lodwar för behandling. Efter ett par veckor hade Losike blivit så pass bra att han kunde komma tillbaka till Loki.

P1020799Fem kilometer för omläggning

Mamman och Moses har nu burit honom i snart två veckor, 5 km om dagen till Lopiding-sjukhuset för omläggning. Losike väger ju en hel del och nu är hon trött och man undrar om hon inte kan få hjälp att ta honom på en motorcykel-taxi.

Jo, men det får vi bara ordna…! 20 Kr om dagen kostar det. Kanske finns det någon som vill hjälpa till!?

 

Västerut

Vi hade bara varit i Nairobi en dag efter vår ankomst i september, förrän det bar iväg till västra Kenya och Kisii-distriktet tillsammans med våra kära vänner Nancy och Joseph.

Uppdrag: Att besöka barnhemmet Segera Child Care Center som Birgittas bröder och andra vänner varit med och stött under flera år. Van som man är vid dåliga vägar blev resan istället en aha-upplevelse då vi knappt såg ett enda hål i asfalten under de dryga 30 milen genom stäpplandskapet. Vi passerade skyltarna som pekade mot Kenyas populäraste turistmål – Masaai Mara. Annat intressant skyltande var bl.a. följande:

P1000820

Segera Child Care Center

P1000536 (1)

Barnen fick var sin läsk, kex, en massa lekredskap m.m.

Där tar man hand om 44 föräldralösa barn – de flesta offer för HIV/AIDS. På vardagarna kommer ytterligare ett 30-tal som går i centrets skola. Man driver det hela med en ytterst mager budget, men barnen ser ut att må bra. Några odlingar i närheten drygar ut matransonerna. Personal och lärare, sammanlagt 13 personer, får alltifrån 400 kr ner till 150 kr i månaden i lön!

Vi såg den nya bygganden som ersatt en som blåste ner i en storm i våras. Vi fick gå igenom räkenskaper och förvaltning och försöka sätta oss in i så gott det gick hur man använder de gåvor som förmedlas från Sverige.

På vägen hem övernattade vi vid ett missionssjukhus, Tanwek Mission Hospital. Det började som en enkel klinik på 1930-talet. Idag är det ett stor och modernt sjukhus som utbildar specialistläkare från ett antal afrikanska länder. Bara ett av många exempel på vad missionens arbete får betyda!

 

xlogo.png.pagespeed.ic.WUNZc4M9vP

Öppenhet – Delaktighet – Värdighet – Hållbarhet – Lärande

Från årsskiftet är vi fullt ut medarbetare i Barnmissionen eller Children’s Mission som den kallas på engelska. Vi är oerhört glada att nu när vårt kontrakt med MAF nått sitt slut, få inneslutas i en organisation som under många år jobbat med att förändra förhållandena för utsatta barn, ungdomar och samhällen.

Och vi hoppas att ni alla som funnits med oss under åren, vill följa med på en fortsatt spännande resa i arbetet här ute i Turkana! Ni som är gåvogivare och understödjare kommer att få tydlig information om hur detta skall ske, när det träder i kraft vid årsskiftet. Tills dess – fortsätt att sätta in era gåvor som tidigare!

Fortsätt också att stödja MAF, som är vår livlina för nödvändiga transporter här ute (och på många andra platser förstås)!

 

Vi säger på återhörande snart igen!

Era tillgivna KeA & Birgitta

 

Liten bildkavalkad från de senaste 5-6 veckorna i Kenya

P1000246

Fika-time! Nancy och Joseph som besökte oss i Sverige för 6 år sen har lärt sig uppskatta fikat!

 

P1000816

I västra Kenya finns grödor av alla de slag till försäljning vid vägkanten

P1000774

P1000263

P1000740

 

P1000709

Barnen i Segera Child Care Center

P1000563

Ringar, bollar hopprep och annat plus dricka och kex. En riktig festdag!

IMG_4556 (1)

Tanwek Mission Hospital – Drivs av World Gospel Mission. Över 500 personal jobbar här!

 

P1010049

Den här tar vi va? – Shopping på Nakumat i Nairobi

P1010444

Shopping på Geneva i Loki

P1010059

Jacarandaträdens blomningstid i Kenya!

P1010108

Återbesök i MAF hangar – Nu gör man service åt andra företag också

P1010275

Kärt återseende – Eyapan en av våra kokerskor – min danspartner också!

P1010514

Rast och lekar

P1010394

P1010385

Skolan erbjuder datakurs för externa studenter

Och ögon som talar…

P1010584

P1010610

P1010316